Negatívnyomás-terápia Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás

2018 februárjában Negatívnyomás-terápia Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás címmel hiánypótló szakkönyv jelent meg az NPWT terápiáról . A könyv szerzői valamennyien elkötelezett hívei és viszonylag régóta gyakorlati alkalmazói a technikának.  A könyvet kézbe vevő reménybeli olvasók pedig feltehetően maguk is sokszor találkoznak krónikus, nehezen gyógyuló sebekkel: ezért minden öbbletismeret munkájukat, betegeik sorsát teheti könnyebbé. A szakkönyv Egyesületünktől megrendelhető.

In 2019 the English edition of Negative Pressure Wound Therapy - Theoretical knowledge and practical applications was published. The authors of the book are all highly dedicated and experienced users of the therapy in wide range of indications. International experts of NPWT also contributed to the contect. Besides the detailed  theoretical  knowledge the authors put high emphasis on the everyday practice, challenges and recommendations in various fields of expertise in order to support the users of this innovative therapy.

The English edition can be ordered from our Association (www.npwt.hu)

BővebbenA Negatívnyomás-terápia használatának terjedése - Interdiszciplináris Fórum

A fertőzések megelőzéséért és az amputációk számának csökkentéséért folyó küzdelemben az NPWT innovatív terápia mind szélesebb körben történő alkalmazásával eredményesen vesz részt. A témához kapcsolódóan A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület Interdiszciplináris Fórumot tartott 2019. május 24-én A Negatívnyomás-terápia használatának terjedése címmel. A nagy sikerű rendezvényen a negatívnyomás-terápia elismert szakértői széles indikációs kört felölelve osztották meg tapasztalataikat és eseteiket. A rendezvény előadásait és az arról szóló összefoglalót oldalunkon tekinthetik meg. 

 


A rendezvényen elhangzott előadások anyagát oldalunk Szakmai anyagok menüpontjában tekinthetik meg. 

Ezúton is  köszönjük  Dr. Sugár Istvánnak, hogy megosztotta velünk a rendezvényről készített tartalmas összefoglalóját, melyet az alábbiakban közlünk.

Interdiszciplináris Fórum 2019.május 24.

Az MTA Szigony utcai Kutatóintézetében a MOTESZ és a Negatív Nyomásterápiával a Sebgyógyulásért Egyesület közös szervezésében egy izgalmas előadássorozat hallgatói lehettünk „A negatívnyomás-terápia használatának terjedése” címmel. 2016 novemberében a Honvéd Kórház volt a helyszíne az első ilyen témában tartott széleskörű hazai konferenciának, majd az ezt követő években minden novemberben szerveződött - nagy érdeklődéssel kísért - tudományos ülés, immár közösen a Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikájával.

A jelen fórum tehát a 4. volt az NPWT szélesztésének palettáján. Valamennyi összejövetelnek  szponzora  a Hartmann-Rico Hungaria Kft volt, akik nélkül nem valósulhattak volna meg a korszerű sebgyógyítás-sebkezelés terjesztésének relikviái. Elmondható, hogy a cég és munkatársai nem csak az innováció elméleti terjesztésén munkálkodnak, de tételesen segítik az intézményeket a korszerű gyógyítás feltételeinek megteremtésében.

Oberfrank Ferenc dr. a MOTESZ regnáló elnökének köszöntője után az I.sz. Sebészeti Klinika igazgatója Harsányi László professzor - a színes történelmi múltat idéző képeit követően- azt a forradalmi változást ecsetelte, melyet az NPWT elterjedése hozott a sebkezelésben. Az NPWT robbanásszerű elterjedését bizonyítja az a publikációs kedv, mely konkrét adatokkal is mérhető. Míg másfél évtizede egy-egy közlemény látott napvilágot, napjainkban, évente 400 cikk jelenik meg világszerte a szaksajtóban NPWT „ügyben”. Ezt követően Pellek Sándor dr.- a közel-keleti háborúban megedződött katona-orvos- súlyos végtag-trauma- nyílt térdízületi dezorganizáció- gyógyításában - a végtag megőrzésében- méltatta a terápiát.

A végtagok megmentéséért örökké harcoló Rozsos István dr.- a MEROVA terápia egyik „atyja”- a mobil készülékre letölthető Végtagmentő Applikáció lehetőségét, szerepét hangsúlyozta, - mint ismeretanyagot, mely a beteg „digitális kezelőorvosaként” működik - nem helyettesítve természetesen a megfelelő szakembert-, ezáltal a krónikus sebek speciális kezelésének innovatív eszköze, ahol adott esetben az NPWT helye és ideje is meghatározható. Az applikáció bemutatója június 11-én lesz a fővárosban. Hallottuk az NPWT lehetőségeiről a szövődményes urológiai műtétekben dr.Schülecz Istvánt. A plasztikai sebészet kihivásait ecsetelte  dr.Jancsó Máté bemutatva legújabb eseteit. Dr.Debreczeni Béla előadásban hallottuk, hogy  a NPWT kezelés a hyperbárikus oxygén terápiával /HBOT/ kombinálva vezethet eredményre. Az egyesület elnöke, Tóth Csaba dr. a nagy mortalitású fasciitis necrotizáns okozta compartement syndroma kezelésében alkalmazott NPWT áldásos hatásáról számolt be. A kávészünetben alkalom nyílt az előadók kérdésekkel való szondázására, melyre az előadó teremben idő hiányában nem volt lehetőség .

Az infektológus, dr.Montskó Valéria a különböző bakteriális kontaminációjú sebek egyidejű kezelését un. „híd-technika” segítségével javasolja, egy készülékkel, Y- toldalék alkalmazásával. A krónikus sebek ambuláns kezelésének megoldása lehet az NPWT - mint hallottuk Niczinger László dr.-tól, hiszen a könnyű, hordozható készülékek lehetővé teszik a beteg teljes mobilitását a permanens gyógyítás alatt is. A szívsebész Rashed Aref dr. a sebfertőzés megelőzésének lehetőségét látja - primer műtét után a sebre azonnal felhelyezett un. incizionális /iNPWT/ kezelésben. A konferencia befejező előadása volt az elmúlt évben napvilágot látott és európai viszonylatban is forradalmian újszerű magyar kézikönyv társszerzőjének, dr.Szentkereszty Zsoltnak a prezentációja, melyben az elismert, nemzetközi szakemberek által publikált szaksajtóra hívta fel a hallgatóság figyelmét. A rendkívül sikeres gondolatébresztő Fórum az NPWT Egyesület Közgyűlésével zárult.

Összefoglalva megfogalmazható, hogy napjainkban már alig van a manuális – sebészi – gyógyító tevékenységnek olyan területe, ahol adott esetben ne lenne eredményesen használható, és a gyógyulás reményében ne lenne szükséges a negatívnyomás-terápia alkalmazása.

dr. Sugár István
sebész, Semmelweis Egyetem, II. sz. Sebészeti Klinika