NPWT Szakmai Nap - KÖSZÖNTŐ

 

Köszöntő az V. NPWT Konferencia alkalmából

 

A Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület immár 5. alkalommal rendezi meg Szakmai napját, most már hagyományosnak tekinthető módon a Semmelweis Egyetem Sebészeti Klinikájával közösen. Az Egyesület és az első Szakmai nap célja csupán a hazánkban korábban elvétve alkalmazott korszerű sebkezelési eljárás megismertetése volt, s talán még a szervezők sem gondoltak arra, hogy évente ismétlődő szakmai találkozók sorozatát indítják útjára.

A váratlanul nagy szakmai érdeklődés hatására, illetve a gyorsan összegyűlt, meggyőző erejű ellátási tapasztalatok birtokában azonban több szakmában és több intézményben szinte azonnal koncepciózus klinikai és kísérletes vizsgálatok is indultak, amelyek eredményeivel azután a következő évek rendezvényein ismerkedhettünk meg. Nyilvánvalóvá vált, hogy a bizonyítékalapú orvoslás szigorú ismérvei szerint is hatékony, a megelőzéstől a valóban már csupán csekély gyógyulási/túlélési eséllyel kecsegtető szövődményes esetekig eredménnyel alkalmazható eljárás van a birtokunkban. Természetesen a negatívnyomás-terápia sem sebkezelési panacea, de nem is katasztrófa technológia, ám ma már vitathatatlan, hogy a negatívnyomású sebkezelés (NPWT) az ún. incízionális alkalmazástól az endoluminális/endokavitális „kármentésig” a műtéti szakmák körében számtalan helyen alkalmazható.

Költség-hatékonysági elemzések ráadásul azt is bizonyítják, hogy a NPWT – az innovatív eljárások között ritkaságszámba menően – gazdaságos eljárás is!

Örömteli módon korábbi rendezvényeink is „sokszakmásak” voltak: sebésztől a gyermekgyógyászig, szemésztől a kárhely-felszámoló honvédorvosig, bőrgyógyásztól az orvos-közgazdászig számtalan szakemberrel találkozhattunk, és sokat tanulhattunk egymástól.

Az eddigi négy emlékezetes rendezvényünkhöz hasonlóan sikeres, újabb Szakmai nap reményében idén is aktív részvételre buzdítva és őszinte érdeklődéssel invitáljuk a rendezvényre valamennyi, korszerű sebellátási gyakorlattal rendelkező Kollégánkat, valamint az ez iránt érdeklődőket!

 

Budapest, 2022. szeptember

Dr. Harsányi László

egyetemi tanár

A rendezvény Szakmai bizottsága nevében