Negatívnyomás-terápia Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás

2018 februárjában Negatívnyomás-terápia Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás címmel hiánypótló szakkönyv jelent meg az NPWT terápiáról . A könyv szerzői valamennyien elkötelezett hívei és viszonylag régóta gyakorlati alkalmazói a technikának.  A könyvet kézbe vevő reménybeli olvasók pedig feltehetően maguk is sokszor találkoznak krónikus, nehezen gyógyuló sebekkel: ezért minden öbbletismeret munkájukat, betegeik sorsát teheti könnyebbé. A szakkönyv Egyesületünktől megrendelhető.

In 2019 the English edition of Negative Pressure Wound Therapy - Theoretical knowledge and practical applications was published. The authors of the book are all highly dedicated and experienced users of the therapy in wide range of indications. International experts of NPWT also contributed to the contect. Besides the detailed  theoretical  knowledge the authors put high emphasis on the everyday practice, challenges and recommendations in various fields of expertise in order to support the users of this innovative therapy.

The English edition can be ordered from our Association (www.npwt.hu)

BővebbenLINK for Wound Healing Kongresszus

2019. szeptember 11-én közel 300 résztvevővel Budapesten került megrendezésre a nemzetközi LINK for Wound Healing Kongresszus. Az idei Kongresszus kiemelt témája a sebváladék menedzsmentje volt. Örömünkre szolgál, hogy az előadók és poszterszerzők között  több magyar kollégát is köszönthettünk. A kongresszus programját és a magyar előadók prezentációit a hír alatti linkeken illetve Szakmai anyagok menüpontban tekinthetik meg,  

Az alábbiakban Dr. Bánky Balázs összefoglalóját közöljük a rendezvényről. A szerző, Dr. Bánky Balázs a tatabányai Szent Borbála kórház sebész főorvosa  az NPWT szekció legjobb előadói díját nyerte el "Prophylactic negative pressure wound closure for high SSI risk laparotomy wounds" című előadásával. A díjhoz ezúton is gratulálunk.

 

 

A Wounds International és a Paul Hartmann AG szervezésében 2019. szeptember 11-én rendezték meg a 2019-es LINK kongresszust a Budapest Helia Hotelben.

A Konferencia fő témái az exsudatum kezelés és a negatív nyomású sebkezelés volt.

A konferencián kiemelt szakértők részleteiben ismertették a World Union of Wound Healing Societies által frissen kiadott „Wound Exudate” című konszenzus dokumentumot. A szerzők bemutatták, hogy melyek a seb exsudatum keletkezésének legfontosabb biológiai, pathobiológiai tényezői, ill. a sebkezelés szempontjából miért fontos ezen háttérismeretek pontosítása. Az elméleti alapok rögzítése után a különféle jellegű exsudatummal jellemezhető sebek jelenleg ismert leghatékonyabb sebkezelési elveinek algoritmusait ismerhették meg a jelenlévők. A klinikai gyakorlati szempontokon túl érdekfeszítő, figyelemfelkeltő előadás hangzott el a sebgyógyulás sejtszintű modellezéséről, az ez irányú biomérnöki kutatások irányairól, valamint a jövő intelligens kötszerfejlesztés metodikáiról.

A konferencia másik fő blokkja a NPWT egyes speciális szakterületeken való használati lehetőségeire fókuszált. Ezen belül szakértői elemzések hangzottak el a traumatológiai vonatkozású NPWT ismert előnyeiről, valamint a csontgyógyulásban esetlegesen ennek kapcsán bekövetkező káros mellékhatásokról. Az előadás után az igen érdekes kérdésben szakmai diszkusszió alakult ki az előadó és a hallgatóság szakértői között. Elhangzottak szakértői szintű ajánlások a suppurált hasfali műanyag sérvhálók NPWT segítségével történő megmentéséről, a nagy sebfertőzési kockázatú műtéti sebek prophylacticus ciNPWT kezelésének jelenlegi legfrissebb eredményeiről, valamint a májelégtelenséggel asszociált ascites-képződésben végzett műtétek utáni NPWT kezelés szakmai aspektusairól. Külön előadói blokk foglalkozott a legnehezebben gyógyítható, életmentőnek is mondható NPWT metodikákról, jelesül a hasi compartment-szindróma nyitott hasi negatív nyomásos kezeléséről, az enterocutan fistulák jelenleg ismert kezelési stratégiáiról, a pediatriai iatrogén szöveti necrosisok NPWT kezeléséről és a szövődményes érsebészeti beavatkozás kapcsán a sebalapon szabadon hagyott műanyag érgraftok fedési lehetőségeiről.

A kongresszuson a szakértők magas szintű és jól dokumentált előadásai mellett figyelemre méltó jelenségként a hallgatóság élénk érdeklődése volt jellemezhető, mely pezsgő diszkussziókkal színesítette a szakmai nap színvonalát.

Dr. Bánky Balázs
sebész, osztályvezető főorvos