Felhasználóknak

Az utóbbi évtizedekben „forradalom” zajlott a sebkezelésben: innovatív technikák jelentek meg és terjedtek el a sebellátásban. Ezek közül jelenleg az úgynevezett intelligens kötszerek mellett a negatív nyomású sebkezelés (negative pressure wound therapy – NPWT) módszere tekinthető a legjelentősebbnek. 
A módszer Magyarországon is hozzáférhető, számos szakember szerzett már gyakorlatot a negatívnyomás-terápia használatát illetően. Így egyre több érintett beteg számára érhető el ez az innovatív sebkezelési megoldás.
 
NPWT
 
 
A negatívnyomás-terápiás rendszer lényege, hogy egy speciális nyitott pórusú habot a seb méretére vágnak, majd ezek után légmentesen filmkötszerrel lezárnak. Ezen nyílást vágva egy csővezetéket csatlakoztatnak a készüléken található tartályhoz. A mikroprocesszor által vezérelt készülék légköri nyomás alatti nyomást – negatív nyomást, azaz vákuumot - hoz létre a sebben, illetve elszívja a sebváladékot zárt rendszerben. 
 
A negatívnyomás terápia alkalmazása a sebalap oxigénellátásának javítása, baktérium- terhelésének csökkentése, a váladékpangás megszüntetése, a kóros szöveti nyomást fenntartó ödéma mérséklése révén segíti elő és gyorsítja fel a sebgyógyulást, emellett védi a sebet a kórokozóktól, szennyeződésektől és a kiszáradástól. 
 
Az negatívnyomás terápia az alábbi előnyöket nyújtja a szakmai felhasználók számára:
 • a sebváladék ellenőrzése
 • a szükséges kötéscserék számának csökkenése
 • a fertőzés kockázatának csökkenése
 • gyors granulációs szövetképződés és hámosodás 
 • kisebb fájdalom a kötéscsere során
 • a seb szagának csökkenése
 • párhuzamos rehabilitáció lehetősége
 • alacsonyabb kezelési összköltség
 
A terápia alkalmazásának előnyei a betegek számára:
 • Lerövidül a kezelés idő, a kórházi tartózkodás hossza
 • Csökken az antibiotikum felhasználás
 • A betegek hamarabb vissza tudnak térni a munkájukhoz
 • A betegek mobilitása, életminősége  jelentősen javítható 
 
 
 
A negatívnyomás-terápia szinte valamennyi sebtípus kezelésére ajánlható, akár rendkívül nagy felületű, vagy igen súlyos sebek esetén is.
 
 Kiemelt alkalmazási területei:
 • Nehezen gyógyuló, krónikus sebkezelés esetében pl. diabéteszes lábseb, lábszárfekély, felfekvés (nyomási fekély)
 • Traumás és akut sebek
 • Szétnyílt műtéti sebek
 • Bőrátültetés
 • Prevenciós kezelés
 
A negatívnyomás-terápia alkalmazásával gyakran reménytelennek tűnő eseteknél is komoly eredmények érhetők el, pl. jelentősen javítható a cukorbetegek végtagján kialakuló sebek gyógyulási folyamata. Ennek fontoságát mutatja, hogy a nem traumás eredetű alsó végtag amputációk több mint 50 százaléka diabéteszes láb miatt történik.  A rendszert használó szakemberek tapasztalata szerint a terápia alkalmazása elősegítheti ezen amputációk megelőzését.
 
A krónikus sebek legnagyobb részét képviselő, vénás keringési rendellenesség következtében kialakult lábszárfekélyek esetén,  megfelelő oki terápia mellett  a negatívnyomás-terápia elősegíti a sebek gyógyulását, lerövidíti a sebgyógyulás idejét, javítja a beteg életminőségét a hagyományos sebkezelésre gyógyhajlamot nem mutató esetekben is.
 
Szintén hatékonyan alkalmazható a kezelés nyomási fekélyek esetén, elsősorban az előre haladottabb (3. illetve 4. stádiumú) fekélyek esetében. Ezeknél a sebeknél jellemzően mélyebb a sebüreg illetve tasakok alakulhatnak ki, a negatívnyomás-terápia célja ilyen esetekben a seb feltöltődése illetve olyan mértékű csökkentése, hogy a rekonstruk-ció elvégezhető legyen. A terápia használata mellett kisebb számban fordulnak elő sürgősségi beavatkozást igénylő, 
nyomási fekéllyel kapcsolatos szövődmények.
 
Fontos kiemelni, hogy ez a fejlett eljárás sem jelent „csodaszert”, vannak olyan sebek, amelyek ezzel az innovatív kezeléssel sem gyógyíthatóak meg. Az alapbetegségek megfelelő kezelését nem váltja ki ez a sebkezelő technológia sem.
 
A kezelést jelenleg többnyire a fekvőbeteg ellátásban alkalmazzák, azonban megfelelő körülmények esetén alkalmazható ambulánsan, járóbetegek esetén is. Biztató, hogy egyre nagyobb számban szereznek a negatívnyomás-terápiával végzett sebkezelésben pozitív tapasztalatot és mind szélesebb körben alkalmazzák a szakemberek ezt az innovatív eljárást.
 
Szakmai érdeklődőknek ajánljuk: