Negatívnyomás-terápia Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás

2018 februárjában Negatívnyomás-terápia Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás címmel hiánypótló szakkönyv jelent meg az NPWT terápiáról . A könyv szerzői valamennyien elkötelezett hívei és viszonylag régóta gyakorlati alkalmazói a technikának.  A könyvet kézbe vevő reménybeli olvasók pedig feltehetően maguk is sokszor találkoznak krónikus, nehezen gyógyuló sebekkel: ezért minden öbbletismeret munkájukat, betegeik sorsát teheti könnyebbé. A szakkönyv Egyesületünktől megrendelhető.

In 2019 the English edition of Negative Pressure Wound Therapy - Theoretical knowledge and practical applications was published. The authors of the book are all highly dedicated and experienced users of the therapy in wide range of indications. International experts of NPWT also contributed to the contect. Besides the detailed  theoretical  knowledge the authors put high emphasis on the everyday practice, challenges and recommendations in various fields of expertise in order to support the users of this innovative therapy.

The English edition can be ordered from our Association (www.npwt.hu)

BővebbenSebkezelés workshop az MSKT XXII. Kongresszusán

A  Magyar Sebkezelő Társaság  XXII. Kongresszusát 2019. október 17-18-án tartották a budapesti Benczúr Hotelben. A rendezvényen workshop keretében került bemutatásra a negatívnyomás-terápia és a modern kötszerek használata. Az alábbiakban dr. Sugár István összefoglalóját olvashatják az eseményről.

 

Gondolatok az MSKT  XXII. Kongresszusán tartott Sebkezelés workshopról

Budapesten a Benczúr szállodában tartotta a Magyar Sebkezelő Társaság éves Kongresszusát az említett napon. Nagy érdeklődés kísérte a Sebkezelés workshopot, melyet Móricz János medical tréner moderált a témában nagy gyakorlatot szerzett szakemberek részvételével - 3 szegmensben.

Az egyik asztalnál Dr. Szentkereszty Zsolt docens, a debreceni Sebészeti Intézet kiválósága, a hazai NPWT kezelés élharcosa és terjesztője - akinek szerkesztésében megjelent könyvet bibliaként forgatják a negatívnyomás- terápiát használó orvosok - tartott bemutatót.

A nyitott has kezelés minden fortélyát igyekezett prezentálni a modelleken, miközben színes esetek ismertetésével elégítette ki a hallgatóság kíváncsiságát. Az elhangzott kérdésekre hiánytalanul érkezett a megnyugtató válasz olyan bonyolult esetek említése esetén is, mint az entero-cutan sipolyok, vagy a bél-anastomosis elégtelenség speciális kezelése ezzel a metodikával. 

A második asztalnál Móricz János- e-poszter segítségével ismertetett NPWT- vel kezelt és gyógyult bonyolult eseteket.   Az első poszter társszerzője, dr. Jobbágy Antal, a budapesti Bőrklinika munkatársa saját esetüket interpretálta. További posztereken roncsolással járó végtag-sérülés, hatalmas sacralis decubitus, fasciitis necrotizáns, és hasonló súlyosságú kórképek gyógyulását láthatták a „nézők” kiválóan dokumentálva.

Emellett gyakorlatban láthatták, hogyan használható a Negatívnyomás-terápia anus-pre mellett jelentkező komplett dysrupció esetén, milyen módon biztosítható az ér- és idegképletek védelme, ha a vakuumot az inguinális régióra kell felhelyezni.

Dr. Csoszánszki Nóra sebész az intelligens kötszerek legújabb fejlesztését mutatta be. Tréningjének legfontosabb üzenete az volt, hogy az éveken át nem gyógyuló sebek kimozdíthatók a holtpontról a HydroTerápia alkalmazásával . A leginkább fertőző, váladékozó, akár necrotikus részeket is tartalmazó sebekre a feltisztítás és a granuláció fázisában a HydroClean plus az első választandó kötszer. A hámosodás, epithelizáció fokozása szükséges ezt követően, erre adekvát a HydroTac kötszer.  A géllel aktivált HydroTac nem csak a nedvszívásra alkalmas, de megakadályozza a seb kiszáradását is  Aqua Clear technológiájának köszönhetően. Comfort változata öntapadó, külön  rögzítése nem szükséges, kompresszió mellett is kiválóan alkalmazható.

Az elmúlt évek során - és ezt az MSKT Társelnöke a részrehajlás vádja nélkül bátran megfogalmazhatja - a HARTMANN-Rico Hungária Kft.  mindent elkövetett, hogy a modern sebkezelés ismertetésével, terjesztésével, edukációjával kialakítson igényes, korszerű, eredményes gyógyítást e téren is.

Az utóbbi feladat ellátását szolgálta – mindannyiunk megelégedésére - a mostani, sikeres gyakorlati tréning is.

dr. Sugár István